Groot schilderwerk

Voor een klant in Zwolle ben ik onlangs flink aan de gang geweest. De klant had in eerder stadium gedacht aan de aanschaf van geheel nieuwe kunststof kozijnen, maar na overleg met mij besloten ze al snel tot de renovatie en het schilderen van de huidige kozijnen en het plaatsen van nieuwe beglazing.
Deze oplossing scheelde hen een flinke verbouwing en een besparing van vele duizenden euro’s. Bovendien gaven ze aan dat ze de houten kozijnen fraaier vonden dan de nieuwe kunststof uitvoering.
bij het verwijderen van het oude glas heb ik direct waar nodig de kozijnen gerenoveerd. In de woonkamer zijn voor de luchttoevoer ook verschillende luchtroosters aangebracht.
het glas in de vaste delen is onderaan afgewerkt met een neuslat. zo’n lat bedekt de gehele diepte van het kozijn en is op kegjes geplaatst. Hierdoor is er altijd een luchtstroom onder de lat en kan rot in de onderdorpel bijna onmogelijk optreden.
Het schilderwerk heb ik in twee delen gesplitst. afgelopen okt/nov. heb ik afgebrand, geschuurd, schoongemaakt en gegrond. komend voorjaar kom ik terug om af te lakken.
De reden hiervoor is het vochtpercentage in sommige delen van het houtwerk. vocht kan zeer goed getransporteerd uit het hout door de grondlaag heen, vooral in de winter.
Deze methode is vooral voor oudere minder onderhouden kozijnen, een ideale oplossing. In het voorjaar kan ik dan wel goed aflakken met een hoogwaardige aflak, in dit geval Sigma allure gloss.