Houtrot

Oorzaak

Eén van de ergste bedreigingen van hout is schimmel. Houtrot ligt op de loer. Als er veel vocht en schimmel in het hout komt, gaat het hout rotten. Vocht komt in het hout o.a. door slechte kitnaden, begroeiing, lekkage en open verstekken.

Houtrot reparatie

Houtrot reparatie wordt vaak als een lapmiddel gezien. Dat is ten onrechte. Uitgevoerd door een professional is het een duurzame oplossing. Te vaak wordt onnodig overgegaan tot vervanging. Maar vakkundig uitfrezen en opvullen is voordeliger en zeker zo duurzaam. Als specialist zorg ik voor reparaties die nadien niet meer opvallen in het schilderwerk.
Meestal werk ik met een twee componenten reparatiemiddel van Sikkens. Dit is na droging goed schuurbaar en hard, maar tegelijk net zo flexibel zodat het de beweging van het hout kan volgen. Dit is voor de houtrot een goede oplossing.

Houtrot
Gerepareerd verstek; nu zonder houtrot

De uitgehakte plek wordt voor de reparatie geïmpregneerd met een bijpassend middel, voor een goede hechting.
de gerepareerde onderdelen blijven goed door de jaren heen. Voorwaarde is wel dat het normale onderhoud gepleegd wordt.

Indicatie

Houtrot is bijna nooit zichtbaar met het blote oog. Er zijn wel indicaties dat er rot aanwezig is maar vaak verhult een stevig laag verf dat het vocht en schimmel het hout tot diep heeft aangetast. Je kan zelf een vochtmeter aanschaffen of een erkend schildersbedrijf langs laten komen om je kozijnen te laten inspecteren.

Het is niet alleen de kwaliteit van de verf die er voor zorgt dat de houtrot wordt tegengegaan maar ook de glaslatten en de kit zijn bepalend voor de werking van het hout. Het hout moet goed kunnen luchten maar niet nat worden. Door in de zomer de buitenschilder te laten komen of in de winter de winterschilder om schilderwerk uit te laten voeren bent u ervan verzekerd dat uw kozijnen in optimale conditie blijven. We hopen uiteraard dat u kiest voor de uitstekende service van Alkema Klein Onderhoud.